Mi a szaruhártya?

A normális emberi szaruhártya (cornea) a szemgolyó legkülső burkának része, amely óraüvegszerűen illeszkedik az ínhártyához (sclera). Meghatározott törőereje, görbülete, vastagsága és átlátszósága elősegíti, hogy a külvilág képe megfelelően képződjön le a látóhártyán (retinán). Törőereje 42-46 dioptria, görbületi sugara 7,5-7,8 mm. Átmérője horizontálisan 11,7 mm, vertikálisan 10,6 mm. Vastagsága középen 0,52 mm, a széli részek felé haladva mintegy 0,7 mm. Az egészséges szaruhártya nem tartalmaz ereket. Bőséges idegei velőshüvely nélküliek, ezért érzékeny a szem a legkisebb környezeti ártalmakra is.

Szemgolyó fotó
A szemgolyó sematikus rajza, kívülről a rostos burok határolja, amelynek külvilág felé néző képlete a szaruhártya (keresztmetszeti kép).
Egészséges szem cornea fotó
Egészséges szemben a cornea sima, csillogó, átlátszó, érmentes szövet.

 

A szaruhártya-átültetésről általában

Szaruhártya-átültetésnek (keratoplasztika, cornea transzplantáció) nevezzük, ha különböző betegségek (leggyakrabban gyulladások, degenerációk, disztrófiák, sérülések) miatt átlátszatlanná vált szaruhártya helyére ép corneát ültetünk. Az összes transzplantációt figyelembe véve a keratoplasztika a leggyakoribb.

A szaruhártya-átültetés sikeres korszakának kezdetét 1905-től számítjuk, amikor Edward Zirm, az olmützi kórház szemész főorvosa megoperált egy mészsérülés miatt mindkét szemén megvakult beteget. Az egyik szembe beültetett cornea három évig, egészen a beteg haláláig átlátszó maradt. Néhány évvel később hazánkban is elkezdődtek az átültetések, Fejér Gyula 1909-ben, majd Imre József 1934 és 1942 között végzett műtéteket Budapesten.

A debreceni Szemklinikán a szaruhártya-átültetések a második világháború után kezdődtek Kettesy Aladár professzor nevével fémjelezve. Tanszéki utóda és tanítványa Alberth Béla professzor tökéletesítette a műtéti technikát, a szaruhártya-átültetést rutin beavatkozássá tette a klinikán, és a Debreceni Szemklinika országos keratoplasztika központtá vált, ahol az elmúlt 40 év alatt több mint 4000 átültetés történt.

A hagyományokat folytatva, 1994-ben létrehoztuk, és azóta működtetjük a Debreceni Szembankot az Európai Szembank Szövetség (European Eye Bank Association, EEBA) tagjaként, annak szigorú minőségi követelmény rendszerét betartva.

Mikor végzünk szaruhártya-átültetést?

A szaruhártya-átültetések általános indikációikat tekintve öt fő csoportba oszthatóak.

I. Az optikai keratoplasztika célja a látásélesség javítása, visszaállítva a cornea normális funkcióit, az átlátszóságot, érmentességet, helyes görbületet.

II. Terápiás keratoplasztikát általában heveny lefolyású, aktív, gyulladásos kórképekkel társuló corneális folyamatok esetén végzünk. Ennek a következő alcsoportjait különböztethetjük meg: A preparativ keratoplasztika tulajdonképpen egy előkészítő műtét, amelynek során kedvezőbb állapotot teremtünk a későbbi optikai célból elvégzendő átültetéshez. Profilaktikus keratoplasztikát végzünk szövődmények megelőzése, a még súlyosabb állapot elkerülése miatt. Sürgős keratoplasztikát végzünk fenyegető cornea perforáció előtt és corneális fisztula esetében. A kuratív keratoplasztika elsődleges célja krónikus lefolyású vagy recidiváló cornea betegségek gyógytartamának csökkentése és a beteg megszabadítása a szubjektív panaszoktól.

III. Kozmetikai keratoplasztikát igen ritkán végzünk, fényérzés nélküli, vak szemen, megszüntetve különböző torzító hegek kedvezőtlen esztétikai hatását. Ma már inkább a jó minőségű irisz festett kontaktlencséket használjuk.

IV. Tektonikus keratoplasztika során megőrizzük vagy visszaállítjuk a szaruhártya normális anatómiai viszonyait. Ez egyben sürgős és kuratív műtéti beavatkozást jelent.

V. Különleges keratoplasztikákat különböző szaruhártya betegségek esetében végzünk. Számos, a hagyományostól valamely módon eltérő eljárás tartozik ide.

Autokeratoplasztikának nevezzük azt az eljárást, amelynek során az érintett szem beteg corneáját a beteg másik - más ok miatt megvakult - szemének ép szaruhártyájával pótoljuk. Ennek a csoportnak különleges formája a rotációs autokeratoplasztika. Extracorneális vagy szklerokeratoplasztikát, esetleg limbális őssejt átültetést választhatunk pl. recidiváló pterygiumok megoldására. Mini keratoplasztikát végzünk perifériás perforációk, intracorneális idegentestek esetében.

A keratoplasztika technikája

A műtét lehet az egész cornea vastagságát érintő úgynevezett perforáló, vagy csak a szaruhártya különböző rétegeit magába foglaló lamelláris keratoplasztika. A transzplantátum nagysága kiterjedhet az egész corneára (totális keratoplasztika), vagy csak egy részére (parciális keratoplasztika). A keratoplasztikát általában helyi érzéstelenítésben (szem mögé adott injekció) végezzük. A műtét során a beteg szaruhártyarészt egy körkés (trepán) segítségével kivágjuk és helyére a donor szaruhártya darabot ültetjük. A donor és a recipens cornea darabot egymáshoz igen vékony (10/0-s) monofil nylon varrattal rögzítjük. A varrat lehet tovafutó, csomós, vagy a kettő kombinációja. Klinikánkon leggyakrabban a tovafutó varrási technikát alkalmazzuk. Varratszedésre általában a műtét után 6-12 hónappal kerül sor.

Szaruhártya átültetés fotó Szaruhártya átültetés fotó Szaruhártya átültetés fotó
Szaruhártya-átültetés sematikus rajza. A beteg, átlátszatlan rész eltávolítása (balra), majd a donor szövet beillesztése (középen) és rögzítése tovafutó varratsorral (alul).

A keratoplasztika kimenetele, a gyógyulást befolyásoló tényezők

A sikeres műtét függ a szemgolyó többi szövetének épségétől. Szemhéj betegségek, száraz szeműség, zöldhályog, látóhártya, látóideg sorvadás rontják a műtéti eredményt. Általánosságban a keratoplasztika kimenetelét tekintve négy fő csoportba sorolható.

I. Kedvező a prognózis, ha a cornea betegsége a centrális részre lokalizálódik és szövete érmentes. Ide tartozó kórképek: a keratoconus, a cornea disztrófiái, kis makulák (foltok), inaktív, érmentes hegek. A várható eredmény 95%-ban jó.

Keratoconus műtét előtt fotó Keratoconus műtét után fotó
Az egyik leggyakoribb szaruhártya-átültetést igénylő betegség a keratoconus, vagyis a cornea kúpalakú elődomborodása, műtét előtt (felül) és után (alul).

II. Kétséges a prognózis, ha a szaruhártya egy vagy két kvadránsban erezett, de a szem többi része ép. Ebbe a csoportba tartoznak a nagyobb makulák és hegek, keratitisek (herpesz szimplex). Ilyen esetekben 50-60%-ban várható jó eredmény.

III. Kedvezőtlen a prognózis, ha a szaruhártya megvastagszik, az ereződés három vagy négy kvadránsra is kiterjed, a fennálló betegség aktív stádiumban van, vagy recidívát mutat. Ide tartozó kórképek az akut bakteriális, virális, gombás infekciók, az erezett leukomák, az enyhe vegyi sérülések, az ismételt szaruhártya átültetés utáni állapotok. Ezen esetekben csak 5-10%-ban várunk jó eredményt.

IV. Kilátástalan a műtét kimenetele, a kötőhártya, a cornea, az elülső szegmentum isémiával, fibrovaszkuláris átépülésével járó kórképeiben, mint a súlyos vegyi sérülések, okuláris pemfigoid, xeroftalmusz, Stevens-Johnson és Lyell szindróma. Ilyen estekben megoldás csak speciális műanyag szaruhártya beültetéssel, az úgynevezett keratoprotézissel érhető el.

Keratoprotézis beültetés előtt fotó Keratoprotézis beültetés után fotó
Hegesen átépült, erezett cornea, felszínére kötőhártya kúszott, korábban több alkalommal történt keratoplasztika (balra). Ugyanez a szem keratoprotézis beültetés után (jobbra).

A keratoplasztika posztoperativ terápiája

Komplikáció nélküli műtét után lokális antibiotikum és kortikoszteroid szemcseppet rendelünk, közvetlenül műtét után a kettő kombinációját. A lokális kortikoszteroidot terápiát általában fél évig folytatjuk. A szemcseppekből 5x1 cseppentést rendelünk. Kétséges vagy kedvezőtlen prognosztikai csoportba tartozó esetekben szisztémás immunszupressív kezelés indokolt, kezdetben vénás injekció, majd tabletta formájában. Minden prognosztikai csoport esetében szükség lehet subconjunctivális injekció beadására.

Posztoperativ szemnyomás emelkedés esetén szemnyomás csökkentő cseppentése szükséges, általában napi kétszeri adagolással. A viszonylag gyakori transzplantátum száradás ellen műkönnyel védekezünk, a nedvesítő cseppek többsége recept nélkül is kapható.

SZARUHÁRTYA-ÁTÜLTETÉS