SZÁRAZ SZEM

Irodalmi adatokból is érzékelhetően a száraz szem incidenciája világszerte növekvő tendenciát mutat. Diagnosztika tekintetében pedig a hagyományos tesztek mellett nemcsak az újabb és újabb műszerek jelennek meg, hanem a laboratóriumi, szövettani, molekuláris biológiai tesztek is szinte a mindennapok részévé válnak. A száraz szem kezelésére hazánkban is egyre több készítmények áll rendelkezésünkre. Emellett a szemfelszíni betegségek gyógyításában a sebészi megoldások is egyre nagyobb teret kapnak (pl. amnion fedés).

A fenti témaköröket tárgyalta, járta körül egy 2004-es debreceni rendezvény. Az első napon egy átfogó képet kaphattunk a száraz szem diagnosztikájáról, kezelési elveiről, a debreceni Szemklinikai orvosainak tapasztalatai alapján. A második részben hasonló kérdésekben meghívott előadók fejtették ki véleményüket. Végül pedig a „Száraz szem” pályázaton sikeresen szerepelt fiatal kutatók mutatkoztak be díjnyertes előadásaikkal.

Az előadás összefoglalója (szaraz_szem.pdf) itt letölthető, keresse a kapcsolódó dokumentumok között, az oldal jobb szélén.

A fenti szöveg megegyezik a http://cornea.hu/szaraz-szem weboldal 2009.01.14 11:53-kor publikált tartalmával.