BETEGVIZSGÁLAT

Szaruhártya-átültetésre kerülő betegek vizsgálata

Az ambuláns vizsgálatkor és a beteg osztályos felvétele után is rutin szemészeti vizsgálat következik, amely magában foglalja a látásélesség meghatározását, réslámpás vizsgálatot, szemnyomás mérést és szükség esetén ultrahang diagnosztikát.

A szaruhártya-átültetésre kerülő betegek néhány, speciális vizsgálaton is át kell, hogy essenek, mind műtét előtt, mind pedig a műtét utáni szakban, amelyek segítségével a gyógyulás jól megítélhető, követhető.

Cornea topográfia

Cornea topográf fotó
Cornea topográf

A műszer a szaruhártya felszínéről, törőerejéről ad felvilágosítást. A vizsgálat nem jár érintéssel. Ennek során a keratoszkóp koncentrikus fekete fehér köröket vetít a szaruhártya felszínére, majd az így kapott képről digitális felvétel készül. A felvétel számítógépre kerül és egy speciális program elemzi olyan módon, hogy a körök határához pontsorozatot illeszt. A pontok egymáshoz való viszonyából egy színkódolt térkép nyerhető (hasonlóan a térképek topográfia mintázatához). A normális cornea törőereje 42-44 dioptria, felszínén szabályos körök helyezkednek el. A szaruhártya betegségeiben a törőerő változik, a körök (és a színkódolás) torzul.

Topográf vizsgálat fotó Topográf vizsgálat fotó Topográf vizsgálat fotó
A cornea topográfia vizsgálat első lépése: a keratoszkóp koncentrikus, fekete fehér gyűrűket vetít a szaruhártya felszínére (első kép). Ebből építi fel a számítógépes program a színkódolt képet, a topogramot, amely normális esetben egyenletes színeloszlású (második ábra). Mellette keratoconus topográfiás képe látható (harmadik ábra). A piros szín az elődomborodást, a nagyobb törőerőt, a zöld a laposabb felszínt, a kisebb törőerőt jelenti.

Pachymetria

A szaruhártya vastagságmérésére szolgáló módszer. Cseppérzéstelenítés után ultrahang készülék vizsgálófejét érintjük a szaruhártyához. Az egész cornea feltérképezhető, különböző pontokban. Leggyakrabban azonban csak a középpont vastagságát határozzuk meg.

A normális szaruhártya a középpontban 0,5-0,55 mm vastag. A szaruhártya elvékonyodása (keratoconus) és megvastagodása (oedema) is kórjelző lehet mind betegségek, mind az átültetés következtében.

Teljes szaruhártya vastagsági adatok fotó Szaruhártya vastagsági adatok tengelyek pontjaiban fotó
A teljes szaruhártyáról rögzített vastagsági adatok (felül), különböző tengelyek különböző pontjaiban (alul).

Spekulár mikroszkópia

Spekulár mikroszkóp fotó
Lions adományozó tábla fotó
A Debreceni Szembankban működő spekulár mikroszkóp, amely a Lions Clubok támogatásával került beszerzésre.

A cornea hátsó felszínét borító egyrétegű endothelium szerkezetének, sejtszámának megítélésére szolgáló készülék. Ugyancsak a szaruhártya érintésével jár, ezért cseppérzéstelenítés előzi meg. A cornea képviseli a szem teljes törőerejének 75 %-át, átlátszósága többek között ezért is elengedhetetlenül fontos a normális látáshoz. Jól ismert, hogy a cornea tisztasága a dehidráltságától függ, ezt a dehidráltságot pedig a cornea endotheliumban lokalizálható aktív pumpamechanizmus szabályozza, ami a csarnokvízből a stroma felé irányuló passzív folyadékáramlás ellen hat. Az endothelium betegség vagy sérülés okozta elváltozása a sejtek pusztulásával jár, hiszen ezek a sejtek osztódásra képtelenek. Ilyenkor a cornea vastagsága is növekszik, mivel a stromába folyadék áramlik a csarnokvízből. Ez a megvastagodott, oedemas cornea már nem teljesen tiszta és átlátszó, ez pedig klinikailag látásromlás képében jelentkezik.

A normális corneális endothelium sejtszáma általában 2000-3500 sejt/mm2 között van. A sejtszámon kívül értékeljük a sejtek alakját (pleomorfizmus) és nagyságát (polimegatizmus) is. Az endothel sejtszám meghatározása számítógépes képanalízis segítségével történik.

Normális corneális endothelium fotó Foltokban pusztuló endotheliális réteg fotó
Normális corneális endothelium, képanalízissel megjelenítve (felül). Foltokban pusztuló endotheliális réteg (alul).

Hogyan történik a betegek műtéti előjegyzése?

Szemcseppekre, gyógyszerekre nem gyógyuló szaruhártya betegségek esetén megajánljuk a szaruhártya-átültetést. Ekkor – más szerv- és szövetátültetésekhez hasonlóan - a beteg várólistára kerül. (Ez alól a sürgős esetek kivételek.) Ha a megfelelő szaruhártya rendelkezésre áll, és a beteg következik a várólistán, telefonon értesítést kap, hogy mikor kell befeküdni a klinikára. A felvétel a műtét napján, vagy az azt megelőző napon történik. A várakozási idő változó, általában 6 hónap. Ez alatt az idő alatt háziorvosi véleményt kell beszerezni (vérvizsgálat, vérnyomásmérés, EKG), hogy a műtét belgyógyászati szempontból elvégezhető-e.

A fenti szöveg megegyezik a http://cornea.hu/betegvizsgalat weboldal 2010.01.21 04:08-kor publikált tartalmával.